
Frequently Asked Questions 

Q: What does section 12006 of the 21st Century Cures Act require?  

A: Section 12006 of the 21St Century Cures Act (the Cures Act), P.L. 114-255, added Section 
1903(l) of the Social Security Act (SSA). Section 1903(l) provides that states must require the 
use of an electronic visit verification (EVV) system for personal care services (PCS) and home 
health care services (HHCS) that require an in-home visit by a provider. 

  
Q: Does section 1903(l) apply to all Medicaid PCS?  
 
A: The section 1903(l) requirement applies to personal care services (PCS) requiring an in-home 
visit that are provided under the Medicaid state plan or under a waiver program or demonstration 
project under the following Social Security Act provisions and their implementing regulations: 
1) SSA Section 1905(a) (24) state plan personal care benefit  
2) SSA Section 1915(c) home and community based services waivers  
3) SSA Section 1915(i) home and community based services state plan option  
4) SSA Section 1915(j) self-directed personal attendant care services  
5) SSA Section 1915(k) Community First Choice state plan option  
6) SSA Section 1115 demonstration projects  
 
For purposes of the electronic visit verification (EVV) requirement under SSA section 1903(l), 
the definitions of “personal care services” and “self-directed personal assistance services” at 42 
CFR §§ 440.167 and 441.450 apply, as do any state-specific definitions of the term or similar 
terms (e.g., personal attendant services, personal assistance services, attendant care services, etc.) 
in CMS-approved state plan amendments, waivers, and demonstration projects under section 
1915(c), (i), (j), or (k), and section 1115. States should also refer to descriptions of the service in 
CMS guidance, such as the State Medicaid Manual (CMS Manual Pub. #45) section 4480. The 
definition of “personal care services” is not uniform across all the authorities under which it can 
be covered as a Medicaid benefit, but in general, it consists of services supporting Activities of 
Daily Living (ADL), such as movement, bathing, dressing, toileting, and personal hygiene. 
Personal care services can also offer support for Instrumental Activities of Daily Living (IADL), 
such as meal preparation, money management, shopping, and telephone use.  
 
Personal care services that are provided to inpatients or residents of a hospital, nursing facility, 
intermediate care facility for individuals with intellectual disabilities, or an institution for mental 
diseases, and personal care services that do not require an in-home visit, are not subject to the 
EVV requirement.  
 
CMS is aware that PCS are provided in a variety of settings, including in congregate residential 
programs such as group homes, assisted living facilities, etc. Stakeholders have questioned 
whether the EVV requirements apply to PCS provided in those settings offering 24 hour service 
availability. CMS interprets the reference in the statute to an “in-home visit” to exclude PCS 
provided in congregate residential settings where 24 hour service is available. This interpretation 
recognizes inherent differences in service delivery model where an employee of a congregate 



setting furnishes services to multiple individuals throughout a shift, and services provided to an 
individual during an in home “visit” from someone coming to a home to provide PCS as 
specified in the EVV statute. Consistent with this difference in service delivery model, typical 
reimbursement for services provided in these congregate settings utilizes a per diem 
methodology, rather than discrete per “visit” or per service payment structures. Therefore, CMS 
finds that services provided in a congregate residential setting are distinct from an “in home 
visit” subject to EVV requirements under the statute.  
 
 
Q: Does section 1903(l) apply to all HHCS?  
 
A: Section 1903(l) applies to home health services requiring an in-home visit that are described 
in section 1905(a)(7) of the SSA and provided under the state plan or under a waiver of the state 
plan (such as a Section 1915(c) waiver or a waiver under a Section 1115 demonstration).  
 
 
Q: Does the EVV requirement apply to the Program of All-Inclusive Care for the Elderly 
(PACE) program?  
 
A: CMS does not interpret the EVV requirement to apply to PACE program services. In CMS’s 
view, PACE is a separate Medicaid benefit listed at section 1905(a)(26) of the Social Security 
Act, and that provision is not cited in section 12006(a)(5)(C) of the Cures Act.  
 
 
Q: Does the EVV requirement apply to the Money Follows the Person (MFP) 
Demonstration?  
 
A: CMS does not interpret the EVV requirement to apply to the MFP Demonstration. In CMS’s 
view, MFP is a separate Medicaid benefit listed at section 1905(a)(26) of the Social Security Act, 
and that provision is not cited in section 12006(a)(5)(C) of the Cures Act.  
 
 
Q: States often choose alternate titles for personal care services or bundle them within 
other service definitions (e.g., respite, in-home living supports). Is the Cures Act definition 
limited to just those services explicitly titled “personal care services” in a state’s state plan 
or waiver program?  
 
A: All services requiring an in-home visit that are included in claims under the home health 
category or personal care services category on the CMS-64 form are subject to the EVV 
requirement. In addition, services furnished under waivers or demonstration projects that meet 
the statutory or regulatory definition of a “home health service” or “personal care service” must 
meet the EVV requirement, even if they are bundled into a different service or furnished through 
a managed care provider. In other words, if the service includes personal care services or home 
health services, even 3 if it has a different name or also includes other services, it is subject to 
EVV.  
 



Q: The Medicaid home health benefit is defined through regulation to include (a) nursing 
services, (b) home health aide services, (c) medical supplies, equipment, and appliances. At 
the state’s option, the benefit may also include physical therapy, occupational therapy, and 
speech pathology and audiology services. Is EVV required for all of the services included in 
a state’s home health benefit?  

A: SSA Section 1903(l)(1) specifies that the EVV requirement applies to “personal care services 
or home health care services requiring an in-home visit by a provider that are provided under a 
State plan under this title (or under a waiver of the plan)…”. Similarly, section 1903(l)(5)(B) 
defines home health services for purposes of the EVV requirement to mean “services described 
in section 1905(a)(7) provided under a state plan under this title (or under a waiver of the plan).” 
Therefore, any home health services that the state has opted to cover under the state plan or 
under a waiver of the plan, and that require an in-home visit, would be subject to the EVV 
requirement. For example, if a medical supply is delivered through the mail, or is picked up at 
the pharmacy, EVV does not apply. However, if a medical supply requires an in-home visit for 
set-up, then EVV applies. This applies to both managed care and fee-for-service delivery 
systems. 

 

Q: What type of EVV system must be used?  

A: Section 12006(c)(2) provides that section 1903(l) cannot be construed to require the use of a 
particular or uniform EVV system. However, section 1903(l)(5)(A) provides that the system 
must be able to electronically verify, with respect to visits conducted as part of personal care 
services or home health care services, the following:  
1) the type of service performed;  
2) the individual receiving the service;  
3) the date of the service;  
4) the location of service delivery;  
5) the individual providing the service; and  
6) the time the service begins and ends  
 
 
Q: Does an EVV system require the Medicaid beneficiary to have an Internet connection, a 
cell phone, or a land line?  
 
A: No. CMS notes that there are a number of options available within an EVV system. CMS 
believes there are EVV system options that meet the six verification criteria specified in the 
legislation without relying upon a Medicaid beneficiary to supply any technology, including 
those in which the provider has a phone or electronic tracker available to staff and/or the service 
recipient. The state should explore all options available and determine what best fits the needs of 
the state.  
 
 



Q: How can EVV be implemented in ways that minimize privacy concerns, particularly 
around the need to capture location information through the EVV system?  
 
A: The Cures Act does not require states to capture each location as the individual is moving 
throughout the community. Services either starting or stopping in the individual’s home are 
subject to EVV requirements, and capturing the location in which the service is started and 
stopped is sufficient for meeting the minimum requirements specified in the Cures Act. CMS 
notes that states may choose to require more information as a factor to control for fraud, waste, 
and abuse. State Medicaid Agencies have a good deal of discretion in selecting the EVV 
system(s) that will most effectively meet their needs. CMS also notes that there is no requirement 
to use global positioning services (GPS), but it is one approach for implementation of the EVV 
requirements. A common alternative to GPS is Interactive Voice Response, which requires the 
caregiver to check-in and out using a landline or cellular device located at the individual’s home. 

 

Q: How can states implement EVV systems in self-directed personal care programs in ways 
that adhere to program flexibilities?  

A: CMS recognizes the hallmarks of self-directed programs such as beneficiary selection of 
service provider and flexibility in determining optimal service provision timeframes. CMS 
encourages states to select EVV systems that facilitate accommodation of self-directed models 
by ensuring flexibilities such as fluid scheduling modifications, choice of worker, engagement in 
community activities, and proper interaction with Financial Management Services (FMS) 
entities. As with all programs, including self-directed programs, EVV systems are also 
encouraged to have processes for troubleshooting and communication of roles and 
responsibilities. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 


